- Back to Home »
- Trei români revoluționează tehnologia la nivel global.
Trei români revoluționează tehnologia la nivel global. Reprezentanții Google și Facebook sunt uimiți…
Așa cum deja suntem obișnuiți, mințile strălucite ale românilor aduc un plus semnificativ de ingeniozitate tehnologiei, cu implicații la nivel mondial. Astfel, IT-iștii clujeni Vlad Iuhas, Radu Iuhas şi Sebastian Presecan au uimit mediul de specialitate după ce au prezentat pe o scenă din New York (TechCrunch Disrupt) o soluție tehnologică prin care îi pot conecta pe cei 4 miliarde de oameni care nu au internet… la internet!!!
Practic, soluția propusă, în aparență un paradox, îi permite unui om să aibă acces la internet, fără însă să fie conectat la vreo rețea prin wireless sau prin cablu. Cum e posibil acest lucru?
Iată ce spune Vlad Iuhas: “Am creat o tehnologie care permite apicaţiilor mobile să funcţioneze fără trafic de date, fără o conexiune la internet. Folosim infrastructura existentă a operatorilor de telefonie locală pentru a transmite conţinut către orice telefon mobil, prin canalul vocal. Soluţia noastră poate fi implementată acum şi nu necesită nicio investiţie în infrastructură. Putem face să funcţioneze orice aplicaţie, de la Facebook la Wikipedia, e-mail sau plăţi online, fără trafic de date, fără costuri pentru utilizator, sau cu nişte costuri foarte mici.”
În esență, start-up-ul lor numit Pangea Communications transformă datele de pe o anumită pagină de internet în unde sonore pe care le transferă apoi, printr-un apel scurt, către telefonul mobil. Aplicația face ca telefonul să demoduleze aceste unde și să le reconstruiască pentru a face accesibilă informația prin afișare pe ecranul telefonului. Genial, nu?
Reprezentanții Facebook și Google, prezenți la această prezentare, au rămas uimiți de ideea românilor, în condițile în care și ei caută de ani de zile o soluție pentru aceleași necesități…
Realizată pentru a-i conecta la internet pe cei patru miliarde de oameni care acum nu au acces la aceste servicii, invenția clujenilor de la Pangea se arată una de mare perspectivă. Să le dorim succes și multe alte reușite!